Wybór ekspresu do kawy

Czarna, espresso, z mlekiem – kawa, ciemny, gorzki napój dający przysłowiowego „kopa” w sytuacji, gdy jesteśmy zmęczeni lub senni, a przed nami jest jeszcze mnóstwo pracy do wykonania. Wśród osób, których dom pełen jest gości oraz domowników bądź takich, które są zapalonymi kawoszami dobrym i optymalnym rozwiązaniem jest inwestycja w ekspres do kawy. Jeśli dokonujemy zakupu po raz pierwszy mnogość kategorii, trybów pracy, sposobów działania może przyprawić o niemały zawrót głowy. W dzisiejszym artykule przedstawię najpopularniejsze rodzaje ekspresów oraz szereg cech, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie tego urządzenia. Ranking najlepszych ekspresów do kawy

Rodzaje

Ekspres to z nazwy sprzęt mający przyspieszyć i ułatwić proces parzenia i przygotowywania kawy, jednak ekspres ekspresowi nierówny, a każdy z nich różni się sposobem działania oraz rodzajami przygotowywanego napoju.

Ekspresy ciśnieniowe (kolbowe i automatyczne)

Pierwszym rodzajem urządzeń są ciśnieniowe, które dodatkowo dzielą się na kolbowe i automatyczne. Parzenie odbywa się poprzez kontakt kawy z gorącą wodą pod dużym ciśnieniem, im jest ono wyższe, tym krótszy jest czas potrzebny do jej przygotowania co redukuje zawartość gorzkich aromatów.

Ekspres na kapsułki

Jest to jeden z najpopularniejszych na przestrzeni ostatnich kilku ostatnich lat typów ekspresów, który nie wymaga uzupełniania kawy oraz dodatków takich jak mleko czy cukier. Cała kompozycja zawarta jest w plastikowych kapsułkach, które wkładamy w odpowiednie miejsce i naciskamy przycisk. Pewnego rodzaju wadą jest to, że nie można bezpośrednio dostosować składu do własnych preferencji. Produkt jest jednym z najmniejszych ze wszystkich oferowanych rodzajów, a jednym z największych dystrybutorów jest firma Nescafe (seria Dolce Gusto).

Ekspresy przelewowe

W przypadku ekspresów przelewowych kawa zalewana jest wrzącą wodą pod zwykłym ciśnieniem, a następnie filtrowana przez filtr w formie stałej lub wymiennej (papierowej). Ogromną zaletą tego rozwiązania jest możliwość jednorazowego zaparzenia dużej ilości napoju (nawet do 2 litrów).

Ekspres przenośny czy zabudowany?

Wersja wkomponowana bezpośrednio w zabudowę kuchenną jest rozwiązaniem dość rzadko spotykanym i w wielu przypadkach nawet kilkukrotnie droższym niż wolnostojąca (od 2000 zł w górę). Posiada ona jednak swoje zalety, ponieważ nie zajmuje miejsca na blacie kuchennym i znacznie lepiej komponuje się z wystrojem (np. brak wystającego przewodu zasilającego).
Ekspres przenośny natomiast jest opcją wybieraną znacznie częściej ze względu na znacznie większy wybór oraz przedział cenowy (dobrej jakości model można zakupić już od 500 zł).

Wybór odpowiedniego ekspresu

Decydując się na zakup urządzenia do parzenia kawy trzeba koniecznie sprawdzi
specyfikację biorąc pod uwagę cechy takie jak:

  • Stylistyka i koloryzacja – elegancki, dostosowany do wystroju kuchni wygląd, wzornictwo oraz kolorystyka to jeden z najistotniejszych czynników mających wpływ na dokonywany wybór.
  • Moc – to od niej zależy czas potrzebny na przygotowanie urządzenia do pracy. Jeśli jest za niska to zaparzenie filiżanki kawy może zajmować zbyt długo i powodować poirytowanie, dlatego należy koniecznie zwrócić uwagę na ten parametr (najniższa optymalna wartość to około 1500 W).
  • Pojemność – to jaką ilość kawy oraz wody mogą pomieścić dozowniki ekspresu, a w przypadku wersji ciśnieniowej to, ile porcji można zaparzyć na raz ma decydujące znaczenie dla amatorów kawy oraz osób, które mają liczną rodzinę lub przyjmują wielu gości. Zakres pojemności waha się od 0,5-2 litrów jednak zwykle jest to 1,2-1,5 litra.
  • Ciśnienie – jest to wielkość określająca ciśnienie, jakie jest w stanie wytworzyć pompa zamontowana w urządzeniu. Jego wysokość podawana jest w barach i ma wpływ m.in. na rodzaj kawy, jaką można przygotować, a optymalna wartość wynosi 12-15 barów.

Rodzaje kawy

Ekspresy jak każde urządzenia różnią się parametrami oraz rodzajami napoju kawowego, który można za ich pomocą przygotować:

  • Ekspres przelewowy – jest doskonałym rozwiązaniem dla osób faworyzujących klasyczną, czarną kawę.
  • Ekspres na kapsułki – w tym wypadku jedynym ograniczeniem jest zawartość kapsułek.
  • Ekspres kolbowy – umożliwia przygotowanie kawy ze spienionym mlekiem lub pianką.
  • Ekspres automatyczny – jest to najbardziej wszechstronne urządzenie pozwalające na przygotowanie w zasadzie każdego rodzaju kawy – od latte do espresso.