Spis treści
Odzież gastronomiczna to nie tylko ochrona pracowników, ale też wizytówka firmy. W wypadku kucharzy nie jest szczególnie skomplikowana, ale powinna składać się z kilku elementów. Zazwyczaj są to: spodnie, bluza, zapaska lub fartuch, buty i czapka. Czy wszystkie te części są niezbędne?
Buty, które chronią przed zmęczeniem
Praca w gastronomii zwykle wiąże się z długimi zmianami i pozycją stojącą. Przy niewłaściwym obuwiu generowane od stóp zmęczenie wpływa na kolana i kręgosłup. Nie dla każdego ten sam model butów będzie odpowiedni. Najpopularniejsze wśród kucharzy i szefów kuchni klapki nie wszystkim przypadają do gustu. Część osób woli pełne obuwie. Niezależnie od wyboru, powinny być one antypoślizgowe i łatwe do utrzymania w czystości.
Czystość jako priorytet
Pozostała część ubioru może przyczynić się do komfortu pracy, ale spełnia głównie funkcję ochronną i estetyczną. Zwłaszcza, jeśli mowa o czapce. Istnieje jednak jeden element, który szczególnie sprzyja zachowaniu czystości. To fartuch. Zabezpiecza on bluzę kucharską i spodnie przed ubrudzeniem od frontu. Jest też jedynym elementem, który ma prawo pobrudzić się podczas pracy, ponieważ łatwo go zmienić w każdej chwili i w razie potrzeby wyjść na salę.
Pomocne w zachowaniu czystości bluzy kucharskiej jest też jej dopasowanie i kolor dostosowany do obowiązków. To dlatego kucharze grillowi zwykle wybierają czarne uniformy, a piekarze – białe. Odzież gastronomiczna powinna zatem być wygodna i uszyta na miarę. Wówczas spełnia swoje zadanie, umożliwia czystą pracę i godną reprezentację firmy. Sprawdź https://www.maroni.pl